Komisija za delo z mladino

V PGD Hrastnik veliko pozornosti namenjamo delu z mladimi, saj se dobro zavedamo, da le-ti predstavljajo prihodnost društva. V ta namen je bila že pred več kot 60 leti ustanovljena komisija, ki pokriva področje izobraževanja in družabnega udejstvovanja mladine.

Plod uspešnega dela so tudi dobri rezultati, ki jih naši najmlajši dosegajo tako na občinskem, regijskem, kot tudi državnem nivoju. Zahvale za takšne dosežke pa lahko pripišemo predvsem našim mentorjem, ki veliko svojega prostega časa namenjajo pripravam na vaje. V jubilejnem letu 2007, ko je društvo praznovalo 120 let neprekinjenega delovanja, je mladinska komisija na slavnostni seji razvila svoj prvi prapor. V počastitev obletnice pa je bilo organizirano tudi tekmovanje. V zadnjih desetih letih je bilo na področju dela z mladimi opravljenega ogromno dela, saj so pionirji in mladinci skupno izvedli preko 400 rednih vaj.

V letu 2007, ko se tekmovanja v gasilski orientaciji in kvizu še niso organizirala na nivoju zasavske regije temveč na nivoju gasilske zveze, so si naši mladi gasilci na obeh tekmovanjih priborili prva mesta, ter se tako uvrstili na državni tekmovanji. Od leta 2008 do vključno 2010 so se mladi gasilci udeleževali vseh tekmovanj, ki so potekala na občinskem in regijskem nivoju. Z vsakega od njih so domov prinesli vsaj en pokal, posledično pa so se redno uvrščali na državna tekmovanja.

Mentorji PGD Hrastnik

Mentorji PGD Hrastnik že vrsto let sodelujejo z Društvom mladi gasilec (DMG), ki deluje na hrastniški osnovni šoli. Večina članov društva je vključena v DMG in prav trojka gasilcev iz PGD Hrastnik, ki je leta 2014 zastopala barve DMG na državnem tekmovanju, je osvojila naslov državnih prvakov. V letu 2015 pa je desetina mladincev na tekmovanju iz gasilsko športnih tekmovalnih disciplin postala regijski prvak in si s tem prislužila nastop na državnem tekmovanju v letu 2016.

Poleg udeležbe na vseh tekmovanjih za mladino v gasilski zvezi in regiji, pa so se mladi gasilci izobraževali tudi na področju požarne preventive, pridobivali nazive in preventivne značke, ter se praktično izobraževali na vajah, izletih in taborih v organizaciji GZ Hrastnik. Trenutno v PGD Hrastnik delujeta dve desetini (pionirji in mladinci), ki skupaj štejeta 24 mladih članov, ki vestno obiskujejo vse vaje in ostale aktivnosti.

Mladinska komisija si bo tudi v bodoče prizadevala za pridobivanje novih članov in uspešno delo z njimi. Zavedamo se namreč, da je društvo brez mladine kot drevo brez korenin.

Uporabljamo piškotke

Za boljšo uporabniško izkušnjo in merjenje obiskanosti uporabljamo piškotke. Sledenje lahko zavrnete in nadaljujete obisk strani. Več o piškotkih in varovanju podatkov.