Od 1945 do osamosvojitve

Po letu 1945 so se v društvu spet začeli zbirati starejši gasilci, podmladka pa skoraj ni bilo. Vzponi in padci so se nadaljevali vse do leta 1954, ko je društvo potrebovalo zunanjo pomoč. Ureditev razmer je na nujnem sestanku leta 1954 zahteval takratni predsednik občine, Stanko Brečko. Zagotovil je dodatna finančna sredstva in zamenjal del upravnega odbora. Odnosi v društvu so se izboljšali, v organizacijo pa so se vrnili tudi mnogi člani, ki so bili prej zadržani in apatični.

Ob praznovanju občinskega praznika leta 1955 je društvo razvilo nov prapor, leta 1956 pa so kupili za tisti čas sodobno gasilsko vozilo. Veliko prostovoljnih ur so člani poleg vaj in izvajanja intervencij namenjali obnovi in razširitvi prostorov gasilskega doma.

Gasilstvo se je tudi v Hrastniku vse bolj lotevalo organizacijskega urejanja. Društvo je bilo že od leta 1955 vključeno v Občinsko gasilsko zvezo Hrastnik, ki je povezovala vsa gasilska društva v občini. V letu 1969 so sprejeli nov Statut in spremenili naziv društva. Od takrat dalje se je društvo imenovalo Gasilsko društvo Hrastnik-mesto.
Društveno dejavnost v letu 1972 označujeta dva pomembna dogodka – proslava ob 85-letnici društva in pobratenje z gasilskimi kolegi iz Velenja. Le-to je bilo sklenjeno na občnem zboru društva, 20. januarja 1973.
Prelomno leto na področju opremljanja je 1973. Društvo je prevzelo novo gasilsko vozilo TAM 6500 s 4500 litri vode in sodobno opremo za gašenje.

Leta 1984 so se morali vsi hrastniški gasilci izkazati ob gašenju požara rudniških delavnic in skladišča. V požaru je nastala velika gmotna škoda, na srečo pa ni bilo poškodovanih. Zaradi poškodb in dotrajanosti objektov je Rudnik Hrastnik le-te porušil. Zgradil je sodobnejše, kar je prispevalo tudi k modernejšemu izgledu centra mesta.
Na občnem zboru leta 1985 je bil za predsednika GD Hrastnik-mesto izvoljen Aleksander Šivec. Zadal si je cilj, da se društvo sodobno opremlja, članstvo pa redno usposablja. Do bližajoče se 100-letnice društva, v letu 1987, pa naj bi se uredili tudi novi prostori za vse številnejšo opremo in vozila. Z veliko prizadevnostjo vseh članov društva, s pomočjo podjetij, občine in občanov, so bile zadane naloge tudi izvršene. Izvedlo se je prekritje potoka, zgradila se je garaža za štiri vozila in kupila priklopna 22-metrska lestev.

Praznovanje 100-letnice društva se je pričelo z otvoritvijo novih garaž. Na slavnostni seji v hotelu Jelka so članom in drugim zaslužnim za delo in pomoč podelili odlikovanja in zahvale. Člani društva so ponosno sodelovali na veliki paradi gasilcev, ki se je je udeležilo 41 gasilskih društev. Govorniki ob tej priložnosti so bili: poveljnik CZ, Miran Bogataj, predsednik SO Hrastnik, Leopold Grošelj, in predsednik OGZ Hrastnik, Miran Grohar.
Ob prodaji vozila TAM 2000 je društvo navezalo stike z gasilci Male Polane iz Prekmurja. Z leti so se med člani stkale prijateljske vezi in tako je bilo leta 1990 podpisano pobratimstvo in s tem zaveza, da se društvi medsebojno povezujeta in srečujeta.

V letu 1990 smo bili priča katastrofalnemu požaru, ki je zajel objekte Steklarne Hrastnik. Z velikimi napori pri gašenju in reševanju so se spopadli gasilci vseh hrastniških gasilskih društev, potrebna pa je bila tudi zunanja pomoč. Poleg velike materialne škode je požar zahteval tudi življenja treh zaposlenih.

Uporabljamo piškotke

Za boljšo uporabniško izkušnjo in merjenje obiskanosti uporabljamo piškotke. Sledenje lahko zavrnete in nadaljujete obisk strani. Več o piškotkih in varovanju podatkov.