Ustanovitev društva

Ideja o ustanovitvi društva je vzklila leta 1887.  Takratne razmere na področju gospodarskega razvoja Hrastnika narekovale varovanje splošnega premoženja in takratne industrije. Predvsem objektov Trboveljske premogokopne družbe in Tovarne kemičnih izdelkov.

Skupni začetki so bili osnovani v sodelovanju z gasilskim društvom Trbovlje. Kasneje se je, na pobudo Ferdinanda Roša, trboveljskega župana in hrastniškega gostilničarja, ter Jurija Gossletha, solastnika TKI, ustanovilo samostojno društvo. Ustanovni občni zbor skupnega društva je potekal 14. aprila 1887. Že 31. oktobra 1887 pa je hrastniško gasilsko društvo stopilo na samostojno pot.

Hrastniškemu odseku je na začetku načeloval Peter Rückl, v odboru pa so bili še Ferdinand Roš, Alojz Podmenik, Franc Laznik, Andrej Sackl, Alojz Gospodarič, Ivan Meke, Ivan Sorčan, Josip Dolinšek, Alojz Pinter, Ivan Laznik, Jakob Zakošek, Franc Brecl in Valentin Rozin.
Pomembno prelomnico predstavlja leto 1891, ko je društvo pridobilo prve lastne prostore, v katerih še vedno deluje. S tem pa se je začelo obdobje večnega prenavljanja, preurejanja in širjenja, ki pravzaprav traja še danes.

Uporabljamo piškotke

Za boljšo uporabniško izkušnjo in merjenje obiskanosti uporabljamo piškotke. Sledenje lahko zavrnete in nadaljujete obisk strani. Več o piškotkih in varovanju podatkov.