Komisija za delo s starejšimi gasilci

Hrastnik se, glede na število prebivalcev in velikost občine, ponaša z velikim številom gasilskih društev in gasilcev. A ne zgolj število članov, tudi 130-letno delovanje kaže na to, da smo se vseskozi zavedali pomena pripravljenosti pomagati ljudem, varovanju njihovega premoženja in življenja. Razvoj gasilstva je bil skladen z gospodarskim razvojem doline, rudarstva, steklarstva, kemične industrije …

Tako se je vzpostavil sistem, ki je temeljil na prostovoljnem delu – za potrebe takratne gospodarske dejavnosti in prebivalcev. Menjale so se generacije, menjale so se ureditve, a niti politika niti vojne niso spremenile našega temeljnega načela – ponuditi ljudem roko v pomoč, ko jo ti potrebujejo.

Skozi leta so se tako menjale generacije gasilcev, ki so v svojih vrstah združevale mladino, ženske in moške, ter starejše gasilce – veterane. Povezovalo jih je tovarištvo, zavednost in pripravljenost pomagati vsakomur. Zahvalo za delo gasilcu predstavlja lepa beseda in podelitev priznanj za dolgoletno, tudi 80-letno pripadnost gasilskim vrstam. Seveda, ko postaneš veteran, s svojim delom ne končaš. Naloga vsakega posameznika je, da po svojih močeh, s prenašanjem znanja in izkušenj na mlajše generacije, poskrbi , da bo gasilstvo še naprej v ponos vsakemu gasilcu, krajanu in tudi županu. Dela za veterane ne manjka – sodelovanje v akcijah, skrb za opremo, izobraževanje mladih, skrb za ohranjanje zgodovine društva, delo pri obnovi doma … Žal nobeni izmed generacij ni uspelo, da bi se zgradil nov gasilski dom, so se pa posodobili in funkcionalno uredili obstoječi prostori.

Sekcija veteranov ima svoj program dela in vsako leto iz poročila izhaja, da smo ga v celoti izpolnili in tudi presegli. Sekcija veteranov se povezuje tudi s sekcijo veteranov Gasilske zveze Hrastnik, veteranov Zasavske regije in z veterani pobratenih gasilskih društev. Ta srečanja potekajo predvsem v smislu druženja, seveda pa imajo tudi športni navdih. V zadnjih letih v društveni sekciji veteranov deluje tudi tekmovalna enota, ki je na srečanjih veteranov osvojila precej prvih mest. Za večje uspehe na občinskih in regijskih tekmovanjih pa bo potrebnih še več priprav.
Posebno skrb veterani posvečamo najstarejšim članom društva. Nekateri še sami obiščejo gasilski dom, pri drugih pa poskrbimo za prevoz, ali pa jih obiščemo na domu. Vsako leto v spomin naših pokojnih članov na njihovih grobovih prižgemo svečko – na nikogar ne pozabimo, kakor tudi ne na njihov prispevek našemu društvu.

Oni so namreč tisti, ki so nam pokazali, kaj pomenijo besede pripadnost, humanost, solidarnost in tovarištvo. To pa je tudi poslanstvo, ki ga mi, s svojim delom, prenašamo na prihodnje generacije.

Uporabljamo piškotke

Za boljšo uporabniško izkušnjo in merjenje obiskanosti uporabljamo piškotke. Sledenje lahko zavrnete in nadaljujete obisk strani. Več o piškotkih in varovanju podatkov.