Med svetovnima vojnama

Leta 1932 je hrastniške gasilce prizadela težka nesreča pri vaji z raztezalno lestvijo pred rudniško delavnico. Lestev se je nagnila, pri čemer je gasilec Dušak padel na tla. Ponesrečenca so morali odpeljati v ljubljansko bolnišnico, nesreča pa je med gasilci še dolgo odmevala.
Ob praznovanju 50-letnice, leta 1937, je društvo prevzelo novo motorno brizgalno Rosenbauer in gasilski avtomobil. Jubilej so proslavili z baklado gasilcev po hrastniški dolini.
Med okupacijo je društvo vse težje opravljalo svoje poslanstvo, saj je njihove prostore zasedla okupacijska vojska, večji del gasilcev pa je odšel v partizane. Zaradi takšnih razmer je gasilska dejavnost v društvu skoraj izumrla, redkih članov pa ni uspela združiti niti okupatorjeva prisila.
Vojno obdobje je terjalo svoj davek, saj se kar 12 članov ni vrnilo iz vojne vihre. Društvo je spomin nanje obeležilo leta 1947, ko so ob 60-letnici na gasilskem domu odkrili spominsko ploščo, posvečeno v narodnoosvobodilni vojni padlim gasilcem.

Uporabljamo piškotke

Za boljšo uporabniško izkušnjo in merjenje obiskanosti uporabljamo piškotke. Sledenje lahko zavrnete in nadaljujete obisk strani. Več o piškotkih in varovanju podatkov.